Jak przygotować doskonałą kawę? | Meastelo Polska
This process produces the flavour and aroma of the coffee. Moreover, thanks to roasting coffee gets a suitable crunchiness and colour. Roasting transforms green coffee into the aromatic brown beans that we know, either whole or already ground according to our preferences.
How to prepare a cup of coffee?
205
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-205,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.8,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
kawa meastelo

Całkiem spokojnie wypiję trzecią kawę…

Każdy z nas uwielbia aromatyczny zapach świeżo zaparzonej kawy jednak, w gruncie rzeczy nie jest prosty proces. Dla wielu koneserów jest to rytuał i zbiór ściśle przestrzeganych zasad. Nie od dziś wiadomo, że najodpowiedniejszym momentem na jej mielenie jest czas tuż przed zaparzeniem. Dylemat o sposobie rozdrobnienia i parzenia kawy, w pewnym momencie naszej wielkiej kawowej przygody dopada i nas…Co wtedy????

JAK PRAWIDŁOWO ZMIELIĆ KAWĘ?

1. Kawę najlepiej zmielić tuż przed zaparzeniem – pozwoli to zachować jej cenny aromat, a jakość tego, co potem uzyskamy w filiżance będzie na znacznie wyższym poziomie. 2. Jeśli używasz w domu prostych urządzeń do parzenia kawy, typu: kafetiera, praska czy ekspres przelewowy, warto zaopatrzyć się w młynek do kawy. 3. Jeśli nie posiadasz w domu młynka (dostępne w większości sklepów AGD) możesz zmielić kawę w naszej palarni, jak również w lepszych sklepach. Na rynku dostępne są młynki ręczne lub elektryczne. 4. Zastanów się w jaki sposób będziesz spożywał swoją ulubioną kawę i dostosuj do niego stopień zmielenia kawy. 5. Uważaj, aby nie przegrzać ziarna i mielić kawę krótkimi naciśnięciami guzika. 6. Zawsze miel tylko tyle kawy, ile potrzebujesz do sporządzenia naparu. Powód jest prostu: podczas mielenia wydzielają się z ziaren ulotne olejki aromatyczne, które nadają kawie smak i zapach. Olejki te ulegają szybkiemu zepsuciu. Pomyśl więc jak duża jest różnica między kupną kawą sypaną zwłaszcza taką która jest przez jakiś czas otwarta, a świeżo mieloną.

SPOSOBY ZMIELENIA KAWY…

GRUBO

Jest to dobry sposób dla tych, którzy lubią używać urządzeń typu ekspres przelewowy lub praska francuska. Ich działanie opiera się na wykorzystaniu różnego rodzaju filtrów (np. papierowy filtr w ekspresie przelewowym lub tłoczek w prasce), co powoduje odseparowanie fusów od wody . Jeśli przemiał kawy ma odpowiednią grubość, nasze urządzenie zaparzy nam kawę bez zapychania porów filtrów urządzeń, natomiast zbyt długie mielenie kawy może spowodować spadek ich wydajności i funkcjonalności, a co za tym idzie … nasza kawa wcale nie będzie dobrze zaparzona.

Uwaga! Zbyt drobno zmielone ziarna nie tylko dają gorzki smak naparu, ale również mogą zablokować i zniszczyć ekspres.

ŚREDNIO

Sposób całkiem dobry, jednak w sytuacji gdy posiadamy urządzenia opierające się na zasadzie wytworzenia ciśnienia. Są to np. kafetierki, w których woda pod niewielkim ciśnieniem przepychana jest przez sitko z kawą. Ten sposób parzenia powoduje, że otrzymujemy kawę bardziej aromatyczną, a także o intensywniejszym smaku.

DROBNO

Urządzenie, które zastosowuje ten sposób mielenia kawy to ekspres ciśnieniowy. By uzyskać pożądaną ilość kawy oraz jej intensywność, warto zwrócić uwagę na dokładną regulację młynka. Ekspresy ciśnieniowe są dziś bardzo popularnymi urządzeniami. Proces zaparzania w nich kawy polega na wyciskaniu z drobno zmielonych ziaren tego, co najlepsze za pomocą niewielkiej porcji gorącej wody.

Miłośnicy kawy zaparzanej metodą „po turecku” powinni zwrócić uwagę na to, by ziarna były zmielone bardzo drobno – na proszek. Jak się okazuje, kawa parzona w ten sposób to wcale nie jest popularna „zalewajka”.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Po pierwsze: Ważny jest sposób przechowywania kawy. Pojemnik z kawą musi być szczelnie zamknięty i koniecznie przechowywany w zimnym miejscu. Po drugie: używaj czystej, zimnej wody, a jeśli jest to woda z kranu, pozwól jej spływać przez kilka sekund. Pamiętaj również, by nie gotować wody zbyt długo, a co ważne, nie lej wrzątku wprost na kawę. Po trzecie: Pij wyłącznie kawę świeżo zaparzoną.

meastelo kawa

MERITUM … czyli ceremonia

PARZENIA KAWY…

Czy zdawałeś sobie kiedykolwiek sprawę z tego, jak parzysz kawę? Czy zwykłe zalanie jej wodą wystarczy, aby wydobyć z niej to, co najlepsze? Przekonaj się sam…

Kawa po turecku

Jest to najstarszy sposób parzenia kawy, wbrew pozorom, nie taki, jak robimy zazwyczaj w domu.

Sposób zaparzania: Do mosiężnego tygielka z długim uchwytem (ibriq) wsyp zmieloną na proszek kawę, dodaj cukru i zalej zimną wodą. Całość podgrzej i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij ibriq z ognia, a powierzchnię kawy skrop kilkoma kroplami zimnej wody, tak, aby fusy opadły na dno. Czynność powtórz trzykrotnie. Teraz możesz gorącą kawę przelać do małych filiżanek i delektować się jej mocnym aromatem.

Proporcje: dwie łyżeczki na filiżankę oraz jeśli ktoś lubi to po jednej łyżeczce cukru..

Kawa z dzbanka

Jest to również jedna z najstarszych metod, znana naszym babciom.

Sposób przyrządzania: Ziarna kawy zmiel na średnią grubości i wsyp do uprzednio nagrzanego dzbanka. Następnie zalej 1/3 ilości wrzątku przeznaczonego do zaparzenia. Postawi dzbanek na płycie i podgrzej, tak aby kawa się podniosła. Teraz możesz zalać ją resztą wrzątku, i zestawić z płyty. Odstaw na chwilę.

Kafetiera

Kawa zaparzana tą metodą, bez dostępu powietrza zachowuje oryginalny smak, aromat i jest bardzo mocna. Jets to pewna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie głęboki aromat kawy, a nie posiadają ekspresu.

Sposób przyrządzania: Dolną część kafetiery napełnij wodą, włóż do niej filtr z drobno zmieloną kawą i zamknij pokrywką. Para z podgrzanej wody przechodzi pod ciśnieniem przez filtr ze zmieloną kawą i skrapla się w postaci naparu w górnej części kafetiery. Cały proces zaparzania kawy trwa około 5 min.

Kawa z ekspresu

Automat do kawy zwany też ekspresem domowym lub przelewowym jest bardzo wygodnym urządzeniem do parzenia kawy.

Cały wkład do zaparzenia kawa ogranicza się tylko do założenia papierowego filtra, wsypania odpowiedniej ilości drobno zmielonej kawy oraz wlania wody. Dokładną temperaturę wody i czas zaparzania ustala automat. Po kilku minutach otrzymasz klarowny napar z niewielką ilością fusów. Nowoczesne ekspresy ciśnieniowe posiadają już elektroniczne panele, dzięki którym zaparzenie pysznej, aromatycznej kawy wymaga jedynie włączenia odpowiedniego przycisku.

Pamiętaj, że po 40-50 zaparzeniach kawy należy automat dokładnie wyczyścić, ponieważ narastający w kolejnych zaparzeniach osad zmienia smak napoju i podawana kawa staje się niesmaczna.

a gdyby tak pójść dalej……

meastelo kawa

CZYM JEST PALENIE KAWY I JAKI MA TO WPŁYW NA JEJ SMAK???

Kawa to napój, bez którego trudno obejść się w ciągu dnia. Czy zastanawiałeś się jednak jaki wpływ na jej smak ma proces palenia kawy?

Palenie kawy to proces, który polega na doprowadzeniu surowego ziarna w czasie kilkunastu minut do temperatury około 200 – 230 stopni Celsjusza. Powodzenie tego procesu zależy w dużej mierze od doświadczenia osoby, która obsługuje maszynę do palenia kawy. Jedni twierdzą, że ziarna kawy należy wypalać szybko i intensywnie, aby uchwycić cenne związki aromatyczne, natomiast inni specjaliści uważają, że najlepszy efekt osiąga się powoli i stopniowo. Jednak wszyscy zgodni są co do tego, że najistotniejszy jest moment odpowiedniej temperatury, kiedy zdecydujemy się przerwać palenie kawy.

Styl palenia kawy rozróżnia się na podstawie stopnia jej wypalenia. Czy wiedziałeś, że kolor kawy ma znaczenie?

Kawa palona jasno – ma kolor cynamonu i nieco kwaskowaty smak, jest lekka i delikatna, szybko znika z podniebienia. Ponieważ proces palenia takiej kawy zakończył się w około 205 stopniach Celsjusza, większość cukrów nie zdążyła się skarmelizować. Warto wypalić w takim stylu kawy afrykańskie (np. Etiopskie Sidamo), dzięki temu zachowamy ich złożony, owocowo-winny aromat.

Kawa palona średnio – to najpopularniejszym styl palenia. Proces został tu przerwany w temperaturze około 215 stopni Celsjusza, dzięki temu jest mniej kwaśna, a przy tym posiada mocno rozwinięty aromat dający poczucie pełnego smaku. Część cukrów zdążyła się skarmelizować, jej smak pozostaje na podniebieniu jeszcze przez dłuższy czas. Zdecydowana większość kaw ukazuje swoje najlepsze oblicze wypalona w takim stylu (np.Brazylijski Santos, Indyjski Malabar)

Mocno wypalona kawa – moment przerwania palenia to około 225-235 stopni Celsjusza. Jest wilgotna, oleista i ciemnobrązowa. Na tym etapie kwaskowatość zanika, aromat staje się ciężki, zawiesisty i pełny. Kawa ma często lekko czekoladowy aromat, większość skarmelizowanych cukrów wprowadza słodkawe nuty.

Coś dla dociekliwych…

Warto wiedzieć, że ziarna wypalane przemysłowo z reguły nie odznaczają się wysokimi walorami aromatycznymi. Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem kawy powinieneś sięgnąć po ziarna wypalane metodą tradycyjną, inaczej nazywaną mistrzowską. Sposób ten nadzorowany jest przez mistrza, który sprawdza kolor wypalanych ziaren. Palenie niewielkiej ilości kawy w temperaturze 230 stopni Celsjusza, przez co najmniej 15 minut wydobywa wszystkie walory smakowe i stosuje się go tylko przy kawach wysokogatunkowych.

W przemysłowych sposobach palenia kawy wypala się wiele ton kawy naraz – najczęstszymi metodami są palenie komorowe, palenie taśmowe, palenie ciągłe. Palenie kawy przebiega tu wysokiej temperaturze i trwa niezwykle krótko – w dużej ilości przypadków nie przekracza nawet dwóch minut. Przemysłowe palenie kawy nie pozwala na wydobycie głębokich walorów smakowych i nie stosuje się go przy ziarnach wysokogatunkowych.

kawa meastelo

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na używanie plików cookie więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close